
Wat is BTW?
Wanneer je net begint met ondernemen wordt je met vele boekhoudtermen om je oren geslingerd. Verwarrend! Frank helpt je graag orde in deze chaos te scheppen. Vandaag op het lesprogramma: BTW.
Wanneer je als ondernemer producten en/of diensten verkoopt, krijg je te maken met btw (omzetbelasting). Kort gezegd: je onderneming verdient geld, maakt daarmee omzet en hierover wordt belasting geheven. Het is verplicht om per maand, kwartaal of jaar belastingaangifte te doen, zo betaal je de btw aan de belastingdienst.
Wat houdt btw in?
Btw is dus een vorm van belasting. De betekenis van btw is Belasting Toegevoegde Waarde. Iedereen die een product of dienst koopt, betaalt een prijs waarin de btw al verrekend is.
De verkoper draagt deze omzetbelasting weer af aan de overheid. Er zijn drie verschillende tarieven: 0 procent, 9 procent en 21 procent. Welk tarief waar van toepassing is, heeft frank hieronder voor jullie opgesomd:

Geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn, en die niet onder het 9%-tarief of het 0%-tarief vallen.
Het 9%-tarief geldt voor de volgende diensten:
Repareren van fietsen, schoenen en lederwaren, kleding en huishoudlinnen, diensten van kappers, werkzaamheden aan woningen, aanbieden van kampeergelegenheid en logies, verlenen van toegang tot culturele en recreatieve evenementen, optreden van uitvoerende kunstenaars en personenvervoer.
Voor de volgende goederen mag je het verlaagde tarief van 9% toepassen:
Voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, genees- en hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen en antiek, boeken en energie via een energienet of -systeem ( tot 1 januari 2023).
Het 0%-tarief geldt voor de volgende diensten:
Diensten bij in- en uitvoer van goederen naar landen buiten de EU, internationaal personenvervoer, werk aan goederen die worden uitgevoerd naar niet-EU-landen en bemiddelingen bij vervoer, opslag en invoer.
Je hanteert het 0%-tarief als je bijvoorbeeld goederen levert aan het buitenland. Je brengt dan geen btw- in rekenen en op de factuur noteer je 0%.
Waarom betalen ondernemers dit?
Onze belasting maakt de producten dus duurder, maar waarom betalen wij dit? De btw die wij betalen – en bedrijven afschrijven – is voor de overheid een zeer belangrijke inkomstenbron. Het geld dat de regering hiermee verdient, wordt weer geïnvesteerd in producten en subsidies.
Bijhouden van de btw
Het is belangrijk om je inkoop- en verkoopfacturen goed bij te houden, hierdoor kan je zelf bijhouden welk bedrag je einde van de periode moet overmaken richting de belastingdienst. Het verschil aan saldo tussen de twee bedragen geeft aan wat er afgedragen moet worden of misschien zelfs wel terugkrijgt.
Hierom is het belangrijk om altijd je btw-identificatienummer te vermelden op de facturen! De belastingdienst (en klanten) kunnen jou dan altijd controleren en andersom.
Kleine ondernemingsregeling (KOR)
Wanneer jouw onderneming een jaarlijkse omzet heeft van maximaal € 20.000 euro, heb je recht op het aanvragen van de kleine ondernemingsregeling (KOR). De KOR heeft een aantal voordelen! Zo hoef je geen btw meer te berekenen richting je klanten en doe je in de meeste gevallen geen btw-aangifte meer. Echter betekent dit ook dat je zelf geen btw meer kan aftrekken van zakelijke kosten en investeringen.
Gerelateerde artikelen: