
Is jouw liquiditeit gezond?
Liquiditeit is waarschijnlijk een van de lastigere woorden die je tegenkomt bij het starten van een eigen bedrijf. Liquiditeit is een term die aangeeft of een bedrijf al zijn (kortlopende) schulden kan betalen. Liquiditeit is net als rentabiliteit en solvabiliteit een financiële ratio. Wat is liquiditeit en hoe bereken dit? Frank legt het verder uit in deze blog.
Wat is liquiditeit?
Met liquiditeit kan je meten of er voldoende geld in de kas of op je bankrekening staat om alle kortlopende financiële verplichtingen te betalen, met andere woorden: liquiditeit is een financiële graadmeter. Je kan verder ook aan deze cijfers zien hoe jouw onderneming zich over een langere tijd ontwikkelt. Het gaat hierbij om 2 aspecten:
- Openstaande facturen
- Schulden die binnen 1 jaar moeten zijn terugbetaald
Als ZZP’er verdien jij jouw geld door klussen uit te voeren bij klanten. Hoe sneller jij betaald wordt door je klant, hoe sneller jij zelf ook betalingen kan uitvoeren. Denk hierbij aan eventuele (ingehuurd) personeel, de belastingdienst, lopende leningen bij de bank en leveranciers.
Mocht jouw zaak beschikken over te weinig liquiditeit, dan kan je zwaar in de problemen komen. Stel jouw leverancier wil geen goederen meer leveren – omdat de rekeningen niet betaald worden – kun je niets meer verkopen. Je bedrijf raakt in een vicieuze cirkel door tekort aan inkomsten.

Uitrekenen of jouw bedrijf gezond is?
Jouw bedrijf ontvangt dus geld (debiteuren) en geeft geld uit (crediteuren). Een gezonde manier is om dit geld eerst te ontvangen en daarna pas te spenderen, zo bouw je een financiële buffer op en krijg je geen schulden. Voorbeelden van algemene bedrijfskosten zijn:
▶️ Eigen zaak (winkelpand/werkplaats)
▶️ Energiekosten (gad, water, stroom)
▶️ Loonkosten (eigen salaris/personeel)
▶️ Materialen
▶️ Machines en computerapparatuur
▶️ Transport
▶️ Administratie (boekhouder/accountant)
▶️ Belastingen (omzetbelasting etc)
Je kan de liquiditeit van jouw bedrijf berekenen met behulp van de current ratio of de quick ratio. Frank legt ze kort voor je uit:
- Current ratio
De current ratio is het financiële kerngetal waarmee je de liquiditeit van je onderneming inzichtelijk maakt. De current ratio geeft de mate waarin het kort vreemd vermogen uit de vlottende activa betaald kunnen worden. Als je uitkomt op minimaal 1,5 dan zit je als bedrijf veilig. Zo reken je dit uit: vlottende activa / kort vreemd vermogen.
- Vlottende activa zijn je voorraden, debiteuren en geld op de bank en in de kas.
- Kort vreemd vermogen zijn openstaande facturen, te betalen belastingen en schulden die je binnen 1 jaar moet terugbetalen.
- Quick ratio
De quick ratio is ook een financieel kerngetal. Dit is een andere manier om de liquiditeit van je bedrijf in kaart te brengen. Bij een uitkomst van 1 of hoger beschik je over liquide middelen. Zo reken je dit uit: vlottende activa – voorraden / kort vreemd vermogen.
Deze rekenmethode is vooral geschikt voor bedrijven met veel voorraad en een relatief lage omsloopsnelheid (geeft aan hoe lang je voorraad in het magazijn mag blijven). De quick ratio formule laat de voorraden buiten beschouwing en dat geeft een eerlijk beeld over de liquiditeit.
7 tips om je liquiditeit te verbeteren
Er zijn verschillende manieren waarop jij de liquiditeit van je onderneming kan vergroten. Hieronder volgen 7 tips om die van jouw zaak te verbeteren.
- Houdt goed je relatiebeheer in de gaten, hierin zie jij welke facturen nog openstaan en welke een betaal achterstand zijn opgelopen. Stuur waar nodig een herinnering richting de klant.
- Hanteer geen lange betaaltermijnen van 60 of 90 dagen. Een gemiddeld termijnbedrag is 14 dagen, probeer hier niet vanaf te wijken.
- Maak het betalen makkelijker. Het toevoegen van een iDeal-betaallink aan je factuur zorgt ervoor dat je factuur 3x sneller betaald wordt. Frank voegt deze automatisch toe aan jouw factuur.
- Accepteer geen nieuwe bestellingen meer van de klanten die jouw niet betalen! Waarom tijd aan hun besteden als ze dit niet netjes afrekenen? De schuld en risico worden hierdoor alleen maar groter.
- Betalen ze echt niet? Schakel dan op tijd een incassobureau in met deurwaarder.
- Verkoop overbodige bedrijfsmiddelen. Heb je machines die je niet meer gebruikt? Verkoop die dan om je liquiditeit te verbeteren. Kijk daarnaast eens naar je voorraad, kan je deze niet flexibeler inkopen?
- Minimaliseer jouw privé opnames. Als je dit niet voor privédoeleinden gebruikt, kan je dit beter in je onderneming laten zitten. Zo heb je geld achter de hand om te investeren.
De allerbelangrijkste tip is dat je strakker op je debiteuren gaat letten. Zorg ervoor dat ze op tijd betalen en stuur waar nodig meteen een herinnering, stel dit niet uit. Je loopt namelijk veel geld en uitbesteed tijd mis door een niet betalende klant.