
Bouw calculatie: de 6 meest voorkomende valkuilen
Goed en nauwkeurig inzicht in alle kosten is cruciaal voor bouwprojecten. Deze projecten zijn gekoppeld aan strikte budgetten, strakke deadlines en investeerders die rekenen op een correcte (terug)betaling. Het is niet eenvoudig om de kosten van zo’n project tot in detail te berekenen, daarnaast loop je risico als je geen nauwkeurige bouw calculatie opstelt. Erg is kans dat je boven het budget uitkomt, de bouw vertraagd wordt en je een betalingsachterstand krijgt bij je investeerders.
In deze blog zet frank 6 veelgemaakte valkuilen bij een bouw calculatie op een rij om deze risico’s te helpen voorkomen. Komen ze jou bekend voor?

- Haastige spoed is zelden.. goed!
We kennen het maar al te goed. Deadlines die dichterbij komen, dagen die vol zitten met meetings en een hoge werkdruk die voor haastige conclusies zorgen. Zeker als ZZP’er kan dit erg overweldigend zijn en ervoor zorgen dat je overhaast te werk gaat. Een gevaarlijke situatie! Een kleine misrekening of foute aanname aan het begin van je project, gaat je ongetwijfeld tegen het zere been schoppen in een latere fase. Succes met dit oplossen! Het opsporen van deze kleine foutjes en het corrigeren hiervan, kost je uiteindelijk meer tijd dan dat er gereserveerd is voor deze werkzaamheden.
- Aannames boven feiten
Zoals eerder gezegd, meten is weten! Wanneer je een bouw calculatie in de bouwsector baseert op keiharde feiten, heb je meer zekerheid dan wanneer je werkt op je onderbuikgevoel en/of aannames. Het zal je iets meer tijd kosten, maar een steviger fundament voor een succesvol project kan je niet krijgen. Je kan je calculatieproces bijvoorbeeld versimpelen door meetstaten en stuklijsten van vergelijkbare projecten te gebruiken. Dit verhoogt jouw nauwkeurigheid en vermindert giswerk in je berekeningen.
- Vroeger was het.. ook zo
Elk project is uniek en heeft zijn eigen kenmerken, uitdagingen en kansen. Alhoewel het goed is om voorgaande projecten als referentiepunt te gebruiken (zie punt 2.), is het belangrijk om kritisch naar jezelf te blijven. Ken de markt en volg trends en ontwikkelingen op de voet, deze hebben immers invloed op je berekeningen. Daarnaast kan het behulpzaam zijn om andere mensen met de geschikte expertise om hulp te vragen op punten waar jij zelf geen verstand van hebt. Deel je calculaties op in fases, scheidt materiaal en arbeid, noteer gelijk de juiste prijsbepaling en breng alles daarna samen tot een complete offerte.
- Het zal wel goed zijn..
De woningen van tegenwoordig worden steeds complexer ontworpen, dit maakt het maken van een bouw calculatie arbeidsintensiever. Het is noodzakelijk dat voor een goede projectbewaking om in je calculatie aandacht te besteden aan de details en altijd te controleren of je niet gemist hebt. Zonder sterke fundering stort je project als een kaartenhuis in elkaar. Heb je inderdaad iets gemist? Pas dit dan meteen aan in je calculatie en denk niet ‘ach, dat komt wel goed’. Check.. check.. en dubbelcheck!
- Elk project willen binnenhalen
Als je als ZZP’er wil groeien, moet je projecten binnen slapen. Echter is meer niet altijd beter! Daarnaast speelt winstgevendheid nog een rol. Bij projecten die nauw aansluiten op je specialiteit en expertise, zal dit wel goed zitten. Bedenk alleen dat niet alle projecten op je lijf zijn geschreven.
- Last-minute wijzigingen
Een offerte is pas definitief als deze verstuurt wordt richting de opdrachtgever. Hiervoor is vaak een bepaalde datum afgesproken, maar even vaak worden kort voor de deadline nog een aantal wijzigingen doorgegeven. Dat ene mailtje of telefoontje dat last minute binnen komt, kan heel wat werk met zich meebrengen. Andere hoeveelheden, inhuur van extra machines, bijkomende materialen, meer arbeidsuren.. dit is nog maar een kleine greep. Het zal je dan ook niet verbazen dat hierdoor een foutje snel gemaakt is. Denk aan een rekenfout of vergeten kosten. Zorg er dus voor dat jij als ZZP’er altijd op scherp staat!
Hoe vermijd je deze valkuilen?
Passende bouwsoftware biedt een helpende hand bij het maken van jouw bouw calculatie. Door één totaaloplossing voor jouw bouwprojecten te gebruiken, zorg je ervoor dat al jouw calculaties, offertes en facturen rondom een project uit één systeem komt.
Stel jouw calculatie samen via onderstaande gegevens en verstuur met 1 klik op de knop jouw gemaakte calculatie:
📝 Omschrijving
📝 Aantal
📝 Eenheid
📝 Kostprijs
📝 Verkoopprijs
📝 Totaal
📝 BTW
Met het frank-dashboard heb je in één oogopslag overzicht in je uitstaande offertes, openstaande- en betaalde facturen en je klantenbestand. Daarnaast kun je eenvoudig via frank jouw calculaties maken, verwerken en je eigen materiaal toevoegen.
